For skoler

Fast Track til OL – et talentprojekt inden for roning

Dansk Forening for Rosport er altid på jagt efter nye potentielle rotalenter. Målet med projektet er, at finde nye talenter der har det fysiske potentiale til, med den rette træning, at blive eliteroer og i sidste ende vinde medaljer ved OL. Måske findes den næste OL-roer på din skole?

Baggrund for projektet

Målrettet rekruttering (også kaldet talentidentifikation eller TalentID) er en metode som flere og flere nationer benytter til at optimere deres medaljechancer til VM og OL. Helt enkelt går det ud på at finde unge personer med nogle specielle forudsætninger, som gør at de har et ”forspring” sammenlignet med en gennemsnitlig dansker. Når det unge menneske er identificeret, tilbydes han/hun et skræddersyet træningsforløb med det formål hurtigst muligt at nå et internationalt konkurrenceniveau. I roning definerer vi ”forspringet” ud fra nogle fysiske parametre såsom højde, armspænd, styrke og udholdenhed. Så skal vi nok lære dem at ro efterfølgende.

I 2008 startede Dansk Forening for Rosport første udgave af talentprojektet kaldet ”Talent2016”. Målet var, at finde talenter, der på sigt kunne gøre sig inden for roning på eliteplan frem mod OL i 2016. Det lykkedes for Nina Hollensen, da hun deltog til OL i Rio i 2016 med sin makker Lisbeth Jakobsen. I dag kommer en 1/3 af landsholdet fra Talent2016. Desuden er lykkedes roere fra Talent2016 at hjemtage medaljer til World Cups, EM og VM. Faktisk tegner Talent2016-roerne sig for halvdelen af alle vundne medaljer i perioden 2017-2019, hvis medaljerne opgøres som personlige medaljer. Mere præcist er der vundet 26 personlige medaljer, heraf er 13 vundet af roere fra Talent2016, hvilket vidner om at projektet er en succes og bunden af lagt for flere succeser i fremtiden.

Deltagelse i projektet

For at kunne deltage i projektet skal eleven først og fremmest leve op til følgende krav:

  • Være mellem 14 og 22 år

  • Pigerne skal være omkring 180 cm eller højere og drengene omkring 190cm eller højere

  • Elever over 180 cm (piger) og 190 cm (drenge) behøver ikke være sportstrænede i forvejen og et par kilo ekstra på kroppen er underordnet

Eleven skal gennemføre en styrketest og en udholdenhedstest, der tager cirka en halv time i alt. Testen er simpel og ufarlig.

Alle der bliver testet får en tilbagemelding på deres fysiske potentiale inden for roning.

De elever vi mener, har et fysisk potentiale, vil blive inviteret til en personlig samtale sammen med deres forældre. Her vil de få mere information omkring projektet.


Hvor tester vi?

Når vi kører en testrunde sker det typisk i nært samarbejde med en lokal træner og en lokal klub. Sammen besøger vi alle ungdomsuddannelserne i cykelafstand fra klubben. Når alle tests er overstået, gennemgår vi resultaterne og inviterer de elever, som har det vi leder, efter videre i processen.


Besøg på skolen

Udover en kontaktperson på skolen, har vi kun brug for et lille lokale eller et hjørne af en kantine, hvor vi kan sætte vores testudstyr op. Derudover klarer vi os selv.

Proceduren vil være følgende:

  • Vi aftaler en dag, hvor testteamet må komme forbi.

  • Udvælgelse af elever kan foregå på flere forskellige måder. I kan prikke de høje elever ud, der har lyst til at blive testet. Vi kan også møde ind på skolen samtidig med eleverne og prikker dem ud, vi gerne vil teste. Det er naturligvis frivilligt at deltage.

  • Vi sætter vores udstyr op, som består af en arm/ben cykel og en Concept II dyno, hvor vi kan måle kraft i arme og ben. Testen er let at gennemføre og helt ufarlig.

  • Vi tester de elever, der er relevante – det tager ca. 30 minutter pr. elev

  • Derefter pakker vi sammen, evaluerer resultaterne og melder tilbage til hver enkelt elev om deres resultater.

  • Resten af proceduren foregår mellem eleven og os og elevens forældre

Vi vil meget gerne høre fra dig, så vi kan lave en aftale og komme ud og teste på din skole.

For flere oplysninger kontakt:

Thor Juul Kristensen

Sportschef, Danmarks Rocenter

Dansk Forening for Rosport

Skovalleen 40, 2880 Bagsværd

Mob: +45 51 78 82 39

e-mail: tjk@roning.dk