Nina gjorde det

Talentprojekt skabte på rekordtid fundament for OL-eventyr


Nina Hollensen havde aldrig nogensinde overvejet at kaste sig over roning før hun blev introduceret til projektet i 2010. Men seks år senere sad hun med Lisbet Falch Jakobsen ved OL i Rio klar til at repræsentere Danmark i dobbeltsculleren.


Eventyret startede allerede omkring 2010 på Risskov Gymnasium i Århus, da den dengang 17-årige Nina for første gang stiftede bekendtskab med projektet, hvor talenter, der har et fysisk potentiale på lang sigt kan kvalificere sig til et fremtidigt OL.


”Ha-ha, ja roning, det er lige mig”…

Under en time siger min idrætslærer, at vi kunne vælge at spille håndbold eller gå over i et lokale, hvor vi kunne få lavet nogle forskellige fysiske tests. Så kom jeg så ind i et rum, hvor der hang masser af plakater og hvor der stod ”Bliv den nye roer ved OL 2016”. Og der blev jeg lidt overrasket for jeg vidste slet ikke, at det var det, som jeg gik ind til”, siger Nina Hollensen.


Men Nina tog testen, der varede ca. 20-30 minutter, hvor hendes styrke og udholdenhed blev afprøvet. Hendes resultater var så lovende, at hun fik en invitation til programmet, men valgte at takke nej fordi det ikke kunne forenes med at spille fodbold for Skovbakken i DM-rækken.


”Jeg har et billede på Facebook med nogle af de veninder, der også var blevet inviteret ind, hvor de skriver: ”Vi ses i Rio 2016”, hvor jeg ironisk har kommenteret det med ”Ha-ha, ja roning, det er lige mig”… for på det tidspunkt havde jeg slet ikke tænkt på, at jeg skulle gå ind i roning”, siger Nina Hollensen.

Nysgerrigheden vakt

En vis nysgerrighed for sporten var alligevel blevet vækket i Nina og da hun året efter igen modtog en invitation til at gå ind i projektet, valgte hun at takke ja efter samråd med hendes fodboldtræner i Skovbakken. ”


”Grunden til at jeg blev interesseret var fordi der var nogle der sagde, at ”du har som udgangspunkt en rigtig god mulighed for at blive god til den her sport. Du har nogle fysiske kvaliteter, som gør, at vi tror på, at du kan blive god”. Det var rigtig fedt, at der var nogle, der kunne se muligheder for en. Og når man så begyndte at træne, og rimeligt hurtigt kunne se, at man gjorde fremskridt og kunne komme med til forskellige ting, det var meget motiverende”, siger Nina Hollensen.


Nina startede derefter i ro-maskinen i efteråret 2011 og i foråret 2012 kom hun for første gang i en dobbeltsculler på Brabrand Sø. ”Vi var gruppe, der var OL 2016 talenter, der så var en del af Århus Roklub. Så vi havde vores egen lille gruppe, men var også sammen med de andre, og det fungerede rigtig fint. Og på den måde kom jeg stille og roligt ind i fællesskabet og fik jeg mere og mere blod på tanden”, siger Nina Hollensen, der roser projektets muligheder for at indfange store talenter.


”Jeg tror, at det program potentielt kan fange mange unge mennesker ind, som ikke havde overvejet, at de måske skulle kaste sig over roning. Alle mennesker bliver motiveret af, at der er nogle, der tror på dem og kan se muligheder for dem. Der kan gå masser af unge mennesker rundt, som måske har prøvet forskellige sportsgrene, men som endnu ikke har været den bedste til noget. Roning stiller lidt på nogle andre parametre og det giver muligheder for nogle andre typer at slå igennem. Også selv om man som 17-eller 18-årig aldrig har prøvet sporten”.